Online adverteren: van misleidende spam naar gebruiksvriendelijke business

Online adverteren is zo oud als het internet zelf. Eigenlijk is het nog net iets ouder. De eerste officiële online advertentie werd verzonden op 3 mei 1978 naar iets wat we tegenwoordig een e-mail inbox zouden noemen. Destijds bestond het internet als zodanig nog niet, maar er waren al wel digitale netwerken waarmee mensen op afstand, via de computer, konden communiceren. Dit waren de technologische voorlopers van het internet. De twee grootste netwerken waren ARPANET en NSFNet, deze netwerken waren puur bedoeld voor niet-commerciële communicatie en hadden een erg streng beleid omtrent het versturen van advertentie-achtige berichten.

In het begin van de jaren '90 werd dit beleid versoepeld en uiteindelijk opgeheven, toen de interesse in deze nieuwe vorm van reclame maken begon toe te nemen. Het overheersende idee was: 'als maar genoeg mensen onze boodschap zien, zitten er altijd wel een paar bij die ons product of onze dienst kopen'. Over het algemeen werden berichten verzonden binnen bepaalde kringen of bedrijfstakken en was de informatie die ze bevatten bedoeld voor een bepaald publiek. De eerste grootschalige advertentie die de wereld van het adverteren voorgoed zou veranderen werd verzonden in 1994 en kwam van een advocatenkantoor. Deze e-mail was getiteld 'Green Card Lottery – Final One' en bevatte reclame over het betreffende advocatenkantoor (Electronic Billboards on the Digital Superhighway: A Report of the Working Group on Internet Advertising). Er ontstond veel commotie rondom deze e-mail, omdat de titel misleidend was en niets te maken had met de inhoud. Deze e-mail heeft de naam gekregen van eerste spambericht aller tijden.

Sindsdien heeft online marketing een ontwikkeling doorgemaakt die het beste te bestempelen is als verfijning. Ze is begonnen met ongecoördineerde e-mailbommen, irritante pop-ups en storende banners, maar is steeds subtieler aan het worden. Met de intrede van populaire zoekmachines doen bedrijven steeds meer hun best reclame op minder storende manieren te brengen. Zoekmachines geven resultaten op basis van zoektermen en slaan gebruikersinformatie op. Op basis van deze informatie geven zoekmachines advertenties weer die, volgens de zoekgeschiedenis, relevant zijn voor de gebruiker. Hiermee worden adverteerders die reclame als ongeleide projectielen het internet in de lucht schieten – en daardoor als spam creëren – gedwongen tot doelgerichte adverteren, zodat de advertentie daadwerkelijk bruikbaar zijn voor de gebruikers van het internet. Niet alleen zijn online advertenties veel minder vervelend geworden, de kans dat de advertentie ook echt een klant oplevert is aanzienlijk groter.

De voordelen van online marketing

Sinds haar ontstaan is online adverteren steeds populairder en winstgevender geworden. Er zijn dan ook veel oude marketingbedrijven die nu overstappen op online adverteren. De laatste jaren is de omzet die gegenereerd wordt met advertenties op het internetnet zelfs groter dan die van televisiereclames. Dit succes is niet alleen te danken aan het nog steeds stijgende aantal internetgebruikers, maar ook aan de vele technische voordelen die online adverteren biedt ten opzichte van ouderwetse advertentiemethodes. Zo zijn de kosten van een digitale advertentie veel lager dan die van televisiespotjes, posters of andere ouderwetse advertentiemethodes. Een digitale advertentie kost allereerst veel minder om te maken en de verspreidingskosten ervan zijn gering. Daar komt nog eens bij dat er online veel meer mogelijkheden zijn om de vorm te kiezen waarin een advertentie aangeboden wordt. Waar advertenties op tv of in de krant gelimiteerd zijn tot een paar mogelijke formats, is het een kleine moeite online een en dezelfde boodschap op vele verschillende manieren te verspreiden: een banner bij een video video's, een reclame vlak voor een podcast of een interactieve reclame in een game. Deze mogelijkheden zorgen ervoor dat reclamemakers steeds creatiever kunnen worden.

Kortom, met de intrede van het internet is de wereld van de reclame een stuk gebruiksvriendelijker, toegankelijker en persoonlijker geworden. Niet alleen zijn reclames meetbaar maar ze worden zo gemaakt dat mensen die ze zien er ook echt wat aan kunnen hebben. Bovendien is adverteren niet meer voorbehouden aan grote bedrijven. Waar je voorheen zendtijd of publieke ruimte moest kopen om je spotjes uit te zenden of posters op te hangen, kun je nu overal op het internet voor een paar cent je advertentie laten plaatsen. Zo is adverteren nu voor iedereen toegankelijk

Delen